Duurzame Innovatie

Duurzame Innovatie

De vleesindustrie heeft te maken met grote milieu thema's. Wij willen niet achteraan sluiten in de rij, maar een leidende rol spelen om de CO₂-uitstoot zoveel mogelijk terug te dringen. Daarom houden we ons ook actief bezig met het ontwikkelen van nieuwe circulaire, “minder vlees” concepten en initiatieven voor kleinschalige regionale vleesproductie. 
 
CO2-reductie
 
Wij hebben ons tot doel gesteld om in 2020 de CO₂-uitstoot met 50% te reduceren ten opzichte van basisjaar 2015. Hiervoor is een beleid en een actie plan opgesteld conform de CO₂-prestatieladder.  In 2018 is Bolscher als eerste vleesbedrijf gecertificeerd op de CO₂-prestatieladder.
 
Om deze CO₂-reductie te bereiken zijn diverse energiebesparende maatregelen genomen. Zo is het dak van onze productielocatie voorzien van ruim 600 zonnepanelen, zijn de productieruimtes en kantoren volledig voorzien van LED-verlichting, rijden we met de personenautos’s 100 % elektrisch en passen we ons geconditioneerde wagenpark aan om onze doelstelling in 2020 te halen. 
 
We beschikken we over 9 laadplekken en een snellaad station. Het snellaadstation is in samenwerking met de gemeente Enschede geplaatst. Vanaf januari 2019 hebben we ons geconditioneerde wagenpark waarmee we onze klanten beleveren uitgebreid met twee nieuwe, speciaal voor ons gebouwde nul emissie Streetscooters.
 
Verder is het systeem dat de leveringskratten wast, aangepast zodat het energieverbruik voor het wassen van de kratten nu 90% lager is. Het schoonmaak water wordt (voor) verwarmd door warmteterugwinning uit de koelinstallatie. Ook zijn al onze verpakkingen recyclebaar en scheiden wij het afval. 
 
Producten en concepten
 
De consumptie van vlees daalt en de vraag naar plantaardige eiwitten stijgt. Daarom zijn wij in 2017 begonnen met het ontwikkelen van circulaire en “minder vlees” concepten. Ons eerste concept is Meat Your Veggies. Drie heerlijke burgers met 50% vlees en 50% groenten, waar mogelijk afkomstig uit reststromen. In 2018 hebben we samen met een van onze klanten een nieuw “minder vlees” worstje ontwikkeld en getest op de Proefeet Enschede.
 
Wij geloven ook dat regionale, kleinschalige vleesproductie de toekomst heeft. Vanuit die gedachte zijn we gestart met Harry’s Farm,  kwaliteitsrundvlees van Black Angus runderen, geproduceerd in het Enters Reggedal. Prachtig vlees, met optimale marmering en een heerlijke smaak. Het verhaal achter Harry’s Farm maakt deze smaakbeleving nog unieker. Hun hele leven onderhouden deze markante grazers namelijk het prachtige natuurgebied Enters Reggedal. Dankzij Harry’s Farm worden ze met respect voor de natuur grootgebracht en door natuurlijk verloop geschikt gemaakt voor vleesproductie op kleine schaal. 
 

Lees meer over CO₂-prestatieladder >