Nieuws

El Nino zorgt voor massale zalmsterfte

Geschreven op 16 maart 2016

De prijs van zalm gaat de komende tijd sterk stijgen naar niveaus die sinds de jaren tachtig niet zijn bereikt. Dat verwacht de Scandinavische zakenbank Nordea Markets. Oorzaak is de massale vissterfte in Chileense zalmkwekerijen als gevolg van een grote giftige algenuitbraak. Daardoor ontstaat een ‘wereldwijde aanbodschok’ van zalm, waardoor de prijzen voor Chileense zalm omhoog schieten.

 

Schade door El Niño

Chili, na Noorwegen de grootste zalmproducent ter wereld, kampt al een aantal weken met enorme hoeveelheden algen voor de kust. Omdat ze zuurstof uit het water opnemen gaan veel vissen dood. De algenuitbraak wordt volgens deskundigen veroorzaakt door het weerfenomeen El Niño. El Niño is dit jaar ongebruikelijk sterk en zorgt voor een hogere watertemperatuur, ideale omstandigheden voor algengroei. Inmiddels zijn volgens Nordea daardoor bij een groot aantal zalmkwekerijen in Zuid-Chili al 25 miljoen zalmen gestorven. Dat komt overeen met 80.000 tot 100.000 ton aan vis, die in de tweede helft van dit jaar had moeten worden verwerkt.

De financiële schade voor de Chileense visindustrie wordt geschat op $800 mln, zo liet een regeringsvertegenwoordiger in Chili aan persbureau Reuters weten. Chili exporteerde vorig jaar 800.000 ton zalm met een waarde van $4,5 mrd, aldus Reuters.

Wereldwijde groei van 8,7% naar 0%

Het wegvallen van dat aanbod op de wereldmarkt leidt er volgens Nordea toe dat de marktgroei, die in de periode 2010-2015 8,7% bedroeg, zal terugvallen tot 0% over de periode 2016-2020. ‘El Niño is een natuurlijk fenomeen dat van tijd tot tijd terugkeert’, zegt Kolbjørn Giskeødegård, directeur Seafood van Nordea Markets. ‘Maar dit keer is het effect groter dan ooit.’

Giskeødegård verwacht dat de Verenigde Staten door het wegvallen van een deel van het aanbod en door de sterke dollar meer zalm in Europa zullen gaan proberen in te kopen, wat de prijzen kan opdrijven. ‘Deze onverwachte aanbodreductie is zonder twijfel een aanbodschok. Die zal al een enorme herprijzing tot gevolg hebben, eerst voor Chileense zalm in de Verenigde Staten en Brazilië en daarna ook in Europa, met prijzen die sinds de jaren tachtig niet meer zijn voorgekomen’, aldus Giskeødegård.


Een woordvoerder van Nutreco, een grote producent van vee- en visvoer, laat in een reactie aan het FD weten dat de vissterfte in Chili impact heeft op de hele sector en dus ook op Nutreco. Maar hoe groot die impact is, wil hij niet zeggen. Nutreco verdween vorig jaar van de beurs nadat het Nederlandse familiebedrijf SHV het bedrijf overnam. Het bedrijf had in het verleden ook zelf zalmkwekerijen, maar stootte die in 2006 in een strategische heroriëntatie af.Nutreco

Marine Harvest, dat is ontstaan uit een fusie van een afgesplitst Nutreco-onderdeel met een Noorse kwekerij, is nu een van de grootste zalmkwekerijen ter wereld. Het bedrijf lijdt volgens Nordea nu grote schade van de algenuitbraak. De zakenbank schat dat het bedrijf als gevolg ervan drie miljoen zalmen zal verliezen.

Rusland

Nordea verhoogde de verwachting voor de prijs van een kilo zalm naar 50 Noorse kroon (€5,32) voor 2016 en 2017.

Het effect van de oplopende prijzen kan volgens Giskeødegård nog eens extra worden versterkt als de sancties tegen Rusland — eveneens een grote consument van zalm — op termijn mochten worden opgeheven.